Een @nder soort geld

In de financiële sector is het ondanks de crisis weer "business as usual" met hoge bonussen en speculatie. De winsten gaan naar de banken en aandeelhouders, terwijl de risico’s worden afgeschoven op de belastingbetaler en ondernemer. En juist nu bedrijven staan te springen om klanten en leningen, haken de banken af. Daarom is er nu @nder geld: een samenwerking van groepen mensen, bedrijven en organisaties die onderling bankieren op een wijze die beter is voor mens, milieu en economie. Deze groepen gebruiken het Circuit Nederland als betaalplatform om elkaar te betalen met een lokaal digitaal ruilmiddel. Elke groep (community), kan zijn of haar eigen naam geven aan deze ruilmiddelen. In Zutphen betalen we met De Borro.

Economische duurzaamheid

Met de Borro kunt u onderling betalingen doen en producten aankopen bij lokale bedrijven bij u in de buurt zonder tussenkomst van een bank. Geldstromen circuleren meer en langer binnen de regio. Iedere Borro creëert meerdere keren waarde binnen de lokale economie. Hiermee versterken we de economische duurzaamheid van de regio.

Sociale duurzaamheid

Met de Borro kunnen meer mensen deelnemen aan de lokale economie omdat iedereen dan meer te besteden heeft. Lokale bedrijven gaan op zoek naar ongebruikte capaciteit. Dat bevordert de sociale duurzaamheid in de regio. Een eigen lokale munt activeert mensen en vergroot de betrokkenheid in de samenleving.

Ecologische duurzaamheid

De Borro bevordert de ecologische duurzaamheid van lokaal geproduceerde goederen en diensten. Er worden minder kilometers gemaakt. Doordat de Borro geen rente kent is exponentiële groei geen noodzaak meer. We ruilen, kopen en leveren producten en diensten die bijdragen aan een gezonde en duurzame lokale economie voor onszelf en al onze komende generaties.