Spelregels

Als u zich inschrijft wordt u lid bij de community 'Borro Zutphen'’. U kunt zowel naar onze eigen leden als naar leden van andere communities geld overmaken, want iedereen zit samen in het Nederlandse netwerk van communities ('het Circuit Nederland'). Elke community kan zich onderscheiden door de munt eigenschappen mee te geven die de spelregels bepalen. Zo maakt deze aanpak 'evolutie' mogelijk en zullen de communities met de meest succesvolle munten (regels) overleven.

Koop-lokaal-prikkel
Zo zal lokaal geld, bedoelt om in een regio te circuleren, een 'koop-lokaal-prikkel' gebruiken. Deze prikkel creëert drempel (heffing) die het voordeliger maakt om binnen de community te handelen dan buiten de community producten en/of diensten af te nemen. Deze drempel wordt pas ingesteld als de community van enige omvang is.

Liggeld
Naast de eenmalige (crowdfunding) donatie, een abonnement voor het gebruik van een betaalpas, kan een community voor iedere rekening boven een bepaald plafond liggeld (in financiële termen demurrage ) rekenen over het (positieve) saldo. Dit liggeld is bedoeld om het oppotten van veel geld op 1 rekening te voorkomen en zo te zorgen voor een prikkel om het te besteden. Daarmee stimuleren we de circulatie van lokaal geld in de regio. Geld moet immers rollen. Momenteel wordt dit instrument NIET gebruikt. Lees verder.

De 'termijn' van de termijn-EURO
De 'termijn' van de 'termijn-euro' bepaalt hoelang het geld in de regio circuleert voordat het buiten de regio uitgegeven kan worden of dat er EURO's voor worden teruggekocht. De lengte van lokale circulatie wordt bepaald door de termijn (dat is letterlijk een 'teller' die aftelt op je Borro rekening), en die wordt bepaald op het moment dat het geld in omloop komt. Lees verder.

Wij houden u op de hoogte van de spelregels van 'De Zutphense Borro'. Elk kwartaal ontvangt u onze nieuwsbrief met daarin een overzicht van de spelregels en de op dat moment geldende instellingen.